Cytrynówka

Cytrynówka

  • 29 czerwca 2010
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

A oto mój sprawodzony przepis na pyszną cytrynówkę.  Jeśli macie ochotę przygotować fajną nalewkę ta jest najlepsza. Jeśli Wam się nudzi i to proponuję przygotować właśnie tą nalewkę. Cytrynówka jest bardzo prosta. Można ją pić już po kilku dniach ale polecam poczekać dłużej. Nie wymaga nieznanych składników. Jest stosunkowo tania. I na pewno będzie dobrze „wchodzić”. 

Składniki:

  • 3 duże cytryny
  • 35 dag cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,6 l wody

Przygotowanie:

Cytryny należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć.
Następnie obieramy ze skórki.  Miąższ wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem.
Skórkę gotujemy z wodą i cukrem.  Gdy ostygniemy dolewamy do słoja ze spirytusem. 1 dzień słoik ma być tylko przykryty.  Spirytus musi popracować.  Następnie zakręcamy i  czekamy 1 dzień.
Po tym czasie nalewkę trzeba „wyklarować” przez sito lub gazę do szklanej butelki.
Całość należy pozostawić od 7 dni do kilku tygodni. W zależności jak bardzo cierpliwi jesteśmy.
Nalewka cytrynowa gotowa do spożycia :)

Jak zrobić cytrynówkę

29 Comments

  1. Radek

    Co to znaczy miąższ? Ja obrałem ze skórek i mniej więcej każdą cytrynę pokroiłem na 8 kawałków, wrzuciłem do słoja i zalałem spirytusem. Może być? Oczywiście dalsze kroki jak u Ciebie…

  2. karwa

    czy zrobie 0,5 czy całe „wiadro” , dzisiaj jest a jutro go nie ma ! 100% rekomendacji ;)
    p.s. tylko nie ten słoik po majonezie z winiar bo to jest profanacja!!!!!!

    1. Ania

      „…Skórkę gotujemy z wodą i cukrem. ” ewentualnie można dolać przegotowaną lub np z butelki aby uzupełnić wodę, która wyparowała podczas gotowania.

      1. AGA

        dzięki… ale sorry że tak męcze chce to zrobić jutro… chodzi mi o to czy nie jest bardzo słodkie??czy smaki się równoważą??? bo jak przeglądałam inne przepisy to zauważyłam że jest w nich mniej cukru ale ten przepis i tak przypadł mi najbardziej do gustu.dzęki za umieszczenie dam znać jak przetestuje Pozdrawiam

  3. Marek

    Witam , piłem taką cytrynówkę na weselu pyszna ;):) , tylko że ty dajesz przepis na 1 litr cytrynówki , czyli w przybliżeniu twoje dwie 0,5 l będą miały około 45% , ja zaś na weselu piłem słabszą wydaje mi sie ze miala ok 30 % , czy można było by z twojego przepisu zrobić 3 buteleczki 0,5 ? i czy wiadomo przy wiekszej ilości wody , w jakich proporcjach dodać cukru by smak był zachowany ;) pozdrawiam ;) i czekam na jakieś info ;)

    1. Ania

      Witaj Marku,
      Wyżej w komentarzach Chris obliczył ile średnio powinno wyjść nalewki :)
      Jak znajdę trochę więcej czasu to spróbuję zrobić żeby było mniej %
      Pozdrawiam!

  4. matka

    A ja nieco ułatwiłam sobie zadanie. Wyszorowane 1kg cytryn, zalałam wrzątkiem na 5 minut (nie gotować), obrałam cienko z żółtej skórki, którą wrzuciłam do garnka, białą do kosza, żeby goryczy nie było, a obrane cytryny na ćwiartki i również do garnka. Zalałam 1l spirytusu na noc. 1l wody z 300gr cukru zagotowałam i ostudziłam, dolałam do spirytusu z cytrynami. Wycisnęłam, przecedziłam przez gazę. I gotowe. Różni się od ww przepisu przede wszystkim wyglądem, moja cytrynówka nie jest klarowna i nie jest nalewką, ale wódką cytrynową o pięknym, intensywnym, żółtym kolorze. I również dobrze „wchodzi”.

  5. darcymon z wrocka

    witam i zdradze pewien sekret a mianowice takie wynalazki robi sie w ten sposob ze z kilo dobrych cytryn albo i nawet wiecej musimy idealnie umyc a nawet wyszczotkowac i pozniej jak najcieniej obrac najlepiej te zolta czesc bez tej bialej czyli zabawa na maxa i to z tej czesci cytryny czy lemonki itp robimy nalewke i jak ja zwal cytrynowka cz lemonowka:) to trunek ma super inensywny kolor, zabarwienie cytryny mamy tak mocne ze widzialnosc nieprzekracza 2-3mm a to co tu autor napisal to trudno mozna to pic jako lemoniade ze spiritkowem i nic nie ma to wspolnego z trunkiem ktory musi postac bo zaraz po przegryzieniu mozna to chlac i wielkie sorry ale czasmi tak jest ze musze cos napisac jak cos jest tak fatalnego prponowane jak ten trunek Aniu bylas blisko w jednej odpowiedzi ale baka puscilas tych skorek sie nie gotuje a zalewa 96 spiritnikowem zimnym haha cala operacja na zimno przepisu nie podam gdyz jest on wlasnoscia kogos ale pilem cudo i podziwialem kolor :) kolor cytryny a wlasciwie farba i wdodatku podkreslona hmmmm bajka

    1. paco

      Tak tak „piłem dużo lepszą”, ale przepisu nie podam, bo jest on „tajemnicą”. Czyli słynne „wiem, ale nie powiem” ;-) A ta twoja nalewka to została jakoś opatentowana w Urzędzie, czy co ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>