Bułki na parze

  • 13 lipca 2010

Bułki na parze, pampuchy, buchty, parowce, jest jeszcze jakieś określenie?  W wlkp nazywa się je pyzami – kluchy na łuchy.  Wszystkie określenia odnoszą się do bułek drożdżowych. Tych pysznych bułek. Delikatnych i puszystych. Przygotowuję się je w specjalnym  garnku do gotowania na parze lub w wersji prostszej z garnkiem i gazą lub lnianą ściereczką.

Można je podawać w dwóch wariacjach. Danie na słodko z owocami, sosem owocowym czy nawet z kompotem. Lub jako danie na słono z sosami  czy jako dodatek do dań mięsnych.

bułki na parze

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • sól

Przygotowanie:

Przygotowuję rozczyn. Mieszam drożdże z ciepłym mlekiem, odrobiną mąki, szczyptą soli i cukrem. Przykrym ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie dodaje resztę składników i mieszam całość kilka minut. Gdy ciasto jest wyrobione formuję okrągłe bułeczki. Układam na nakładce garnka po 4 sztuki i gotuję na parze kilka minut.

Najczęściej polewam kompotem truskawkowym.

Smacznego!

 


6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *