Bułki na parze

  • 13 lipca 2010
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Bułki na parze, pampuchy, buchty, parowce, jest jeszcze jakieś określenie?  W wlkp nazywa się je pyzami – kluchy na łuchy.  Wszystkie określenia odnoszą się do bułek drożdżowych. Tych pysznych bułek. Delikatnych i puszystych. Przygotowuję się je w specjalnym  garnku do gotowania na parze lub w wersji prostszej z garnkiem i gazą lub lnianą ściereczką.

Można je podawać w dwóch wariacjach. Danie na słodko z owocami, sosem owocowym czy nawet z kompotem. Lub jako danie na słono z sosami  czy jako dodatek do dań mięsnych.

bułki na parze

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • sól

Przygotowanie:

Przygotowuję rozczyn. Mieszam drożdże z ciepłym mlekiem, odrobiną mąki, szczyptą soli i cukrem. Przykrym ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie dodaje resztę składników i mieszam całość kilka minut. Gdy ciasto jest wyrobione formuję okrągłe bułeczki. Układam na nakładce garnka po 4 sztuki i gotuję na parze kilka minut.

Najczęściej polewam kompotem truskawkowym.

Smacznego!

 


6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>