Krem malinowy

Krem malinowy

  • 17 lipca 2010

Jutro niedziela. Dla wielu z nas dzień beztroskiego lenistwa. Warto już dziś pomyśleć o jutrzejszym menu. Aby mieć więcej czasu na wypoczynek i  abyśmy się nie musieli męczyć w upalny dzień.

Moja propozycja deseru zimnegoKrem Malinowy



Składniki na 6 porcji:

  • 60 dag świeżych malin
  • 1 szkl cukru
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 1 galaretki malinowej
  • szklanka śmietany kremówki
  • świeże listki melisy

Wykonanie:

Maliny czyścimy i płuczemy. Następnie przekładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Obecnie nie ma z tym problemu, tak gorąco.  Gdy maliny puszczą sok dolewamy szklankę wody niegazowanej oraz sok  i skórkę otartą z cytryny. Całość mieszamy i stawiamy na ogień  na  10 minut. Następnie przecieramy przez gęste sito.

Galaretkę mieszamy z 1/2 szkl zimnej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do gorącego syropu. Mieszamy do jednolitej konsystencji.

Krem rozlewamy do pucharków. Chłodzimy. Przed podaniem należy udekorować kleksem z bitej śmietany. Można też dekorować świeżymi owocami lub listkami melisy.

Smacznego!


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>