Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

  • 16 lipca 2010

Od lat dziecięcych pamiętam jak robiliśmy pierogi z jagodami. Zaczynało się od pójścia do lasu. Mama i nasza banda. Po takich kilku godzinnych zbiorach przywoziliśmy 5 kanek jagód,  jak nie więcej. Mi najoporniej szło zbieranie jagód do koszyczka. Ale za to byłam najbardziej fioletowa. Częściej jagody trafiały do mojej buzi. Następnie w domu było wielkie przebieranie owoców. A Mama przygotowywała ciasto. Dużo ciasta. Bo chętnych było sporo a teraz jest jeszcze więcej. Dziewczyny siadały i klepały pierogi 😉 Wychodziło ok 200 sztuk.

A dziś, w kolejnym roku, smaki z dzieciństwa powróciły. Na szczęście pierogi smakują tak samo i sos jest równie smakowity.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 l mleka

Składniki na sos:

  • 1/2 kg cukru
  • 1 szkl mleka

Przygotowanie:

Jagody należy wypłukać i przebrać.

Z mąki i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części i każdą jeszcze na pół. Z 1/4 ciasta rolujemy wałek i dzielimy na ok 24 części. Wałkujemy placki. Na każdego placek dajemy ok łyżeczki jagód. I robimy pierogi.  Z całości powinno wyjść ok 95 pierogów.

Cukier wsypujemy do garnka i stapiamy. Gdy się zarumieni dolewamy bardzo ostrożnie 1/4  mleka. I dolewamy tak samo resztę. W czasie gotowania cukier powinien się rozpuścić całkowicie.

Smacznego!


4 Comments

  1. Mirabellka

    Ja tez ledwo pamiętam babcine pierogi z jagodami. Teraz czasem chodzę na takie pierożki do Starego Młynu. Dzieciństwo się przypomina, choc wiadomo, że nikt nie zrobi takich pierogów jak babcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *