Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami

  • 28 lipca 2010

Po pierogach z jagodami przyszedł czas na pierogi z wiśniami.

Kwaśny smak można załagodzić cukrem, cukrem pudrem lub słodkim sosem.

Prosty sposób na obiad, kolację czy deser.

Pierogi z wiśniami przepis:

  • 2 szklanki mąki
  • mleko
  • szczypta soli
  • 250 gram wiśni

Przygotowanie:

Wiśnie należy wydrylować co najmniej godzinę szybciej.  Z mąki i mleka wyrabiamy ciasto. Wałkujemy placek i szklanką wykrawamy koła. Na nie nakładamy po 2 – 3 wydrylowane wiśnie, tworzymy pierogi. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy kilka minut. Wykładamy na talerz i dodajemy coś słodkiego wg uznania.

Ja przygotowałam sos z skarmelizowanego cukru i mleka.

Smacznego!

pierogi z wisnia pierogi z wisniami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>