Przyprawy

Przyprawy

  • 7 lipca 2010

Przeczytaj na temat najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni. Jakie zioła do zup, jakie zioła do sałatek, co pasuje do mięs, ryb, owoców morza. Czym doprawić sos. Bardzo popularne są: bazylia, tymianek, oregano, majeranek, zioła prowansalskie, chilli, estragon, rozmaryn.

  • BAZYLIA – stosuje się do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj. Główne zastosowanie do pomidorów i makaronu. Bazylię należy dodać przed końcem gotowania.

bazylia

  • TYMIANEK – przyprawia się nim zupy, sosy, farsze, marynaty; w szczególności potrawy z cielęciny, wołowiny i ryb. Jest dodawany do bigosu, pizzy, twarożków, wędlin. Tymianek należy dodawać w umiarkowanych ilościach. Pozytywnie działa na potrawy tłuste i ciężkostrawne.

tymianek

  • KOPEREK – znajduje zastosowanie przy przygotowaniu takich potraw jak: sałatki, zupy, ryby, jajka, ziemniaki.

koperek

  • JAŁOWIEC – używany przy produkcji wędlin. Dodaje się do kapusty kiszonej, sosów, pasztetów, marynat, nadzienia do dziczyzny.

jałowiec

  • ESTRAGON – stosuję się do warzyw, drobiu oraz ryb.

estragon

  • CZĄBER – stosuję  się do przyprawiania mięs, zup, warzyw strączkowych i dań z kapusty, sosów śmietankowych i pomidorowych

cząber

  • OREGANO – dodaję sie do pomidorów, pizzy, oberżyny i cukini, zupy ziemniaczanej i mięsa duszonego

oregano

  • MAJERANEK
  • PAPRYKA SŁODKA
  • PAPRYKA OSTRA
  • PIEPRZ CAYENNE
  • ZIELE ANGIELSKIE
  • LIŚĆ LAUROWY
  • KURKUMA
  • KOLENDRA
  • KMINEK
  • IMBIR
  • GOŹDZIKI
  • GAŁKA MUSZKATOŁOWA
  • CURRY
  • CHILLI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *