Przeczytaj na temat najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni. Jakie zioła do zup, jakie zioła do sałatek, co pasuje do mięs, ryb, owoców morza. Czym doprawić sos. Bardzo popularne są: bazylia, tymianek, oregano, majeranek, zioła prowansalskie, chilli, estragon, rozmaryn.
- BAZYLIA – stosuje się do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj. Główne zastosowanie do pomidorów i makaronu. Bazylię należy dodać przed końcem gotowania.
- TYMIANEK – przyprawia się nim zupy, sosy, farsze, marynaty; w szczególności potrawy z cielęciny, wołowiny i ryb. Jest dodawany do bigosu, pizzy, twarożków, wędlin. Tymianek należy dodawać w umiarkowanych ilościach. Pozytywnie działa na potrawy tłuste i ciężkostrawne.
- KOPEREK – znajduje zastosowanie przy przygotowaniu takich potraw jak: sałatki, zupy, ryby, jajka, ziemniaki.
- JAŁOWIEC – używany przy produkcji wędlin. Dodaje się do kapusty kiszonej, sosów, pasztetów, marynat, nadzienia do dziczyzny.
- ESTRAGON – stosuję się do warzyw, drobiu oraz ryb.
- CZĄBER – stosuję się do przyprawiania mięs, zup, warzyw strączkowych i dań z kapusty, sosów śmietankowych i pomidorowych
- OREGANO – dodaję sie do pomidorów, pizzy, oberżyny i cukini, zupy ziemniaczanej i mięsa duszonego
- MAJERANEK
- PAPRYKA SŁODKA
- PAPRYKA OSTRA
- PIEPRZ CAYENNE
- ZIELE ANGIELSKIE
- LIŚĆ LAUROWY
- KURKUMA
- KOLENDRA
- KMINEK
- IMBIR
- GOŹDZIKI
- GAŁKA MUSZKATOŁOWA
- CURRY
- CHILLI