Ratatuj

Ratatuj

  • 7 lipca 2010

Dziś na obiad potrawa jednogarnkowa. Prosta i bardzo smaczna. Zawsze używałam nazwy Leczo z cukinii ale ratatuj bardziej mi się podoba. Jednakże potrawa Ratatouille  pochodzi z Prowansji a leczo jest potrawą węgierską.

 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych.

Przygotowanie:

Najpierw kroję cebulę w kostkę i smażę na szklisto. Następnie dodaję pokrojone w plastry lub półplastry cukinie i bakłażana. Dalej pokrojone: marchewkę i papryki. Do tego dorzucam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duszę całość ok 10 minut. Na konieć dodaję pomidory i gotuję bez przykrycia również ok 10 minut. Do smaku dodaję pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką, majeranek.

Smacznego!

Ratatouille (ratatuj) danie z bakłażana, cukini, papryki, pomidorów i cebuli

Z tą potrawą zawsze mi się kojarzy ta piosenka:


2 Comments

  1. szarlotek

    To prawdziwie letnie danie. Zamiast majeranku dodaję tymianek i bazylię.No i koniecznie oliwa z oliwek :)Prawdziwa pychota ! Dzięki za przypomnienie 🙂 Zrobię połówkowi na sobotę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *