Rodzaje sałaty i podobne

Rodzaje sałaty i podobne

  • 3 lipca 2010

Sałata ma szerokie zastosowanie. Głównie przyrządza się z niej wyśmienite sałatki. Mogą to być sałatki zarówno z owocami, innymi warzywami czy mięsem.  Najpopularniejsze są sałatki z kurczakiem. Oczywiście sałata może być głównym elementem dekoracyjnym potrawy.

  • Sałata masłowa

  • Sałata lodowa – najczęściej używana do dekoracji. Często stosowana do sałatki greckiej.  Nadaje się do duszenia i faszerowania drobiem.

    • Sałata rzymska – najczęściej używa się jej do sałatki Cesara. Pasuje też do ciężkich majonezowych sosów i serów pleśniowych.

  • Cykoria endywia – smak gorzki i pikantny. Dobrze smakuje z serami ostrymi i z dodatkiem orzechów.

  • Lollo rosso – duże czerwone liście o cierpkim smaku. Zaleca się mieszanie z sałatami delikatniejszymi w smaku.  Można podawać z sosem winegret, mięsem, grzybami i ostrymi serami.

  • Rukola – smak orzechowo – pikantny lekko słodkawy. Pasuje do suszonej szynki, drobiu, owoców morza, pomidorów  i ostrych serów. Poprawia smak awokado, mozzarelli.

  • Roszponka – smak orzechowy. Nie zaleca się moczenia.

  • Radiccho – czerwona cykoria. Często stosowana jako element dekoracyjny. Przed użyciem powinno się ją wymoczyć w celu złagodzenia smaku.  Można podawać z szynką parmeńską, świeżymi figami, owocami morza, słodkimi sosami.

Rodzaje sałaty i podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *