Sałatka grecka

  • 4 lipca 2010

Najlepsza w upalne dni. Znakomicie nadaje się na grilla. Skład można zmieniać wg własnych upodobań.

Oto wersja przeze mnie ceniona. Osobiście nie daję cebuli i wolę sos z torebki.

sałatka grecka – ciekawy sposób podania

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 zielony ogórek
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1/5 puszki kukurydzy słodkiej
  • garść oliwek czarnych i zielonych bez pestek
  • 1 opakowanie sera Feta
  • 1 sos sałatkowy grecki


Przygotowanie:

Do dużej salaterki rwiemy sałatę lodową. Ponoć sałatę nie wolno kroić nożem, gdyż traci swoje wartości odżywcze. Ogórka najlepiej obrać i pokroić w kostkę lub półplastry.  Pomidory wczęsniej sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub półksiężyce. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Oliwki przekrawamy wdłuż.  W tym miejscu należy wymieszać wszystkie składniki razem z sosem. Ja używam sosu sałatkowego greckiego z Knorra. Posmakował mi bardzo.  Na sam koniec posypujemy fetą pokrojoną w kostkę. Można też wcześniej dodać topping.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *