Sałatka gyros

  • 21 lipca 2010

Sałatka jedna z moich ulubionych. Dość prosta w przygotowaniu. W wersji dla wegetarian polecam użycie tofu marynowanego.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 czerwona cebula
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • 3 filety z kurczaka
  • ketchup
  • majonez
  • sos francuski
  • przyprawa gyros
  • olej

Przygotowanie:

Na początek myjemy dokładnie mięso i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski i mieszamy z kilkoma łyżkami oleju i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Kapustkę pekińską szatkujemy. Mieszamy z sosem francuskim Knorr i odstawiamy na pół godz. Potem odciskamy z nadmiaru wody.

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę również kroimy w drobną kostkę.

Smażymy mięso na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki układamy warstwami. Ketchup i majonez  z umiarem. Najlepiej jest jeszcze włożyć na 15 minut do lodówki.

  1. Mięso
  2. Ketchup
  3. Cebula
  4. Kukurydza
  5. Ogórki
  6. Ketchup majonez
  7. Kapusta pekińska
  8. Majonez ketchup


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *