Spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem

  • 28 lipca 2010

Szpinak – koszmar dzieciaków. Przyjaciel dorosłych. Tak naprawdę każdy powinien go spożywać. Znany z dużej zawartości żelaza.

Pełnoziarniste spaghetti z sosem szpinakowym jest smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Dodając czosnek podkreślamy smak potrawy.

Spaghetti ze szpinakiem przepis:

Składniki dla 2 osób:

  • 250 gram pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 200 gram mrożonego szpinaku
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 200 gram pieczarek
  • 1/5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • tymianek

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu.

Pieczarki, drobno pokrojone, smażymy na oleju, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozmrażamy szpinak z dodatkiem 1/5 szklanki wody.  Gdy otrzymamy już szpinak właściwy przyprawiamy do solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę.  Wlewamy mleko. Po zagotowaniu wrzucamy pieczarki i mieszamy jeszcze chwilę.

Makaron polewamy sosem szpinakowym. Można wierzch posypać startym serem.

Smacznego!


1 Comments

  1. Pingback: Spaghetti szpinakowe z kotlecikami sojowymi » Dania wegetariańskie » Na Stole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>