Crumble śliwkowo – brzoskwiniowe

  • 13 sierpnia 2010

Crumble tym razem w wersji słodkiej. Pyszny deser na każdą pogodę. Pod kruszonkę można użyć wszystkich owoców świeżych i mrożonych.  Do samej kruszonki można dodać wiele składników tj. wiórki kokosowe, muesli, płatki owsiane.

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 paczki wiórek kokosowych
  • 5 śliwek węgierek
  • 5 brzoskwiń

Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.

Owoce dokładnie myjemy i wyciągamy pestki.

Z mąki, cukru, masła gnieciemy ciasto, na koniec dodajemy wiórek kokosowych.

Do naczynia żaroodpornego wrzucamy owoce, wierzch posypujemy kruszonką. Można na sam koniec posypać jeszcze wiórkami.

Piec ok 30 minut w 200 st.C.

Pachnie cudowne a smakuje jeszcze lepiej. Coś dla lubiących kwaśne i słodkie smaki.

Można dodać gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę.

Smacznego!

fot. musiałam szybko robić dlatego tak wyszło

śliwki i brzoskwinie pod kruszonką kokosową


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *