Papryka nadziewana

  • 22 sierpnia 2010

Tradycyjne już mi się znudziły i postanowiłam zrobić potrawę bardzo podobną. Farszem mięsno – ryżowym nadziałam papryki. Delikatne w smaku i smakowicie pachnące. Danie pasujące na niedzielę.

Składniki na 22 porcje:

  • 22 papryki – czerwone
  • 2 kg mięsa mielonego
  • 1 kg ryżu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe dusimy dodając posiekana cebulę. Gdy mięso będzie miękkie, odstawiamy do ostygnięcia. Ryż można mieć w torebkach ale musi być też kg.

Papryki dobrze myjemy, wycinamy małym nożykiem „daszek”, wybieramy delikatnie pestki.

Mięso i ryż mieszamy razem, można doprawić solą i pieprzem. Nadziewamy paprykę i zamykamy „daszkiem”. W moim rondlu mieści się 11 sztuk. Zrobiłam 22 sztuki ale farszu jeszcze zostało. Papryki układamy delikatnie w rondlu, zalewamy wodą, tak do 1/3 wysokości. Gotujemy ok 30 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu trzeba sprawdzać żeby papryki nie popękały. Najlepiej na spód coś położyć, ja mam w komplecie podstawkę żeby się nie przypalało 🙂

Nadziewana papryka

Nadziewana papryka


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *