Pieczone ziemniaki z boczkiem

  • 23 sierpnia 2010

Ziemniaki z boczkiem są pysznym dodatkiem do dań głownych ale mogą stanowić samodzielną przekąskę. Warto takie ziemniaki przygotować na grilla. Można je również zapiekać w piekarniku. Boczek można zastąpić szynką.

Składniki:

  • 6 plastrów boczku lub szynki
  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 plastrów dużej cebuli
  • 1 papryka

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 10 minut. Boczek lekko podsmażamy. Cebulę kroimy w plastry. Paprykę czyścimy i kroimy w paseczki.

ziemniaki po 10 minutach gotowania, odcedzamy i czekamy aż wystygną abyśmy się nie oparzyli. Następnie przekrawamy na pół.

Przygotowujemy sobie sreberko do zawijania. Kawałki o szerokości ok 10 cm.

Na sreberko kładziemy połówkę ziemniaka, kładziemy plaster boczku, cebuli i kilka kawałków papryki, przykrywamy drugą połówką tego samego ziemniaka i ściskamy dość mocno aby się nie rozsypało. Przygotowujemy resztę ziemniaków.

Można je zapiec w piekarnki, układając zgniecieciem do góry, przez ok 25 minut na 180 – 200 st C. Lub możemy na tacce położyć na ruszt grilla.

Przepis bierze udział w akcji Wielkie grillowanie 2010.

Smacznego!

Pieczone ziemniaki z boczkiem

 


1 Comments

  1. Pingback: Rozstrzygnięcie konkursu “Wielkie Grillowanie z Kühne” | Pozytywna Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *