Pierogi ze śliwką

  • 1 sierpnia 2010

Kolejna odsłona sezonowych owoców. Tym razem można się pokusić o pyszne pierogi ze śliwką węgierką. Pierogi, które zrobiłam z pierwszych okazów śliwek w moim osiedlowym i ulubionym warzywniaku 😉 Na szczęście w żadnej nie było białych stworków.

Śliwką węgierka zawiera niedużą ilość cukru, witaminy A, B1, C. I trzeba pamiętać jak wpływa na nasz układ trawienny, za dużo ich jeść nie powinno się w 1 porcji.  Węgierka jest również wykorzystywana do ciast, marmolady i nalewek.

W ogrodzie moich rodziców rośnie jeszcze mirabelka i renkloda.

A oto przepis na proste i szybkie pierogi ze śliwką:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 – 2 szklanek mleka

1/2 kg śliwek

Przygotowanie:

Ugniatamy ciasto. Z wyrobionego, należy rozwałkować placek i wycinać szklanką małe placki. Śliwki dokładnie wyjemy i drylujemy. Każdą śliwkę dzielimy na 4 części. 1 część śliwki przypada na 1 placek. Lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Ja podałam z sosem z skarmelizowanego cukru i mleka.

Smacznego!

Pierogi ze śliwką

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *