Sałatka z zielonych pomidorów – na zimę

  • 26 sierpnia 2010
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

sezon na pomidory

Tak, mogę powiedzieć z ręką na sercu, że ogórków w tym roku już mam dość. Zrobiłam na zimę dużo słoików. Ale samych ogórków się jeść nie da, więc zaczynam przygotowywać słoiczki z różnymi wariacjami pomidorów.  Pomidory jak każde warzywo czy owoc mają wiele związków cennych dla zdrowia. Warto tu wymienić likopen (przeciwutleniacz), który jest bardzo dobrze przyswajany przez oraganizm w postaci różnych przetworów z pomidorów tj. sosy, przeciery czy sałatka z oliwą.

Składniki:

  • 3 kg zielonych pomidorów, dojrzałych
  • 4 czerwone papryki
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • litr wody
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przyprawy:

  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • czosnek

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W misce mieszamy z solą i odstawiamy na min 6 godz lub całą noc.

Pomidory dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Paprykę, po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych, kroimy w paseczki.

Zalewę ugotować z podanych składników.

Do słoiczków wrzucamy po 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku, pokrojony.  Układamy 3 warstwy: pomidory, cebulę, paprykę. Zalewamy zalewą tak aby przykryła warzywa.

Pasteryzujemy ok 25 minut.


4 Comments

  1. Karolina

    Ta sałatka to bardzo silne wspomnienie nieżyjącej Babci. Uwielbiam ją i gdybym miała zielone pomidory, to z pewnością słoiki poszłyby w ruch. Babcia dawała jeszcze kalafior i marchewkę, bo wszystkie wnuczęta uwielbiały taki mix, chociaż to o kalafiory zawsze była największa bitwa. ;)

  2. Bombelaszek

    Witam, czy czegoś nie wiem? Zielone DOJRZAŁE pomidory? To jakaś nowa odmiana?
    Likopen zdaje się występuje tylko w czerwonych, też dojrzałych pomidorach i jak rzadko się zdarza jego ilość jest większa w pomidorach przetworzonych (czyt. zagęszczonych, np. koncentratach)

  3. wat

    UWAGA na salamine
    DLA TYCH CO ROBIA SALATKE Z ZIELONYCH POMIDOROW

    UWAGA!!! zielone pomidory zawierają trującą solaninę. Trzeba ją usunąć. Pokrojone pomidory z cebulą posolić i odstawić na 24 godziny. Potem płyn odcisnąć. Odciśniętą masę zalać wodą z niewielką ilością octu i po 24 godziyach odcisnąć. Tak przygotowane pomidory nie zawierają solaniny. Dalsza receptura jak w powyższych przepisach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>