Sałatka z zielonych pomidorów – na zimę

  • 26 sierpnia 2010

sezon na pomidory

Tak, mogę powiedzieć z ręką na sercu, że ogórków w tym roku już mam dość. Zrobiłam na zimę dużo słoików. Ale samych ogórków się jeść nie da, więc zaczynam przygotowywać słoiczki z różnymi wariacjami pomidorów.  Pomidory jak każde warzywo czy owoc mają wiele związków cennych dla zdrowia. Warto tu wymienić likopen (przeciwutleniacz), który jest bardzo dobrze przyswajany przez oraganizm w postaci różnych przetworów z pomidorów tj. sosy, przeciery czy sałatka z oliwą.

Składniki:

  • 3 kg zielonych pomidorów, dojrzałych
  • 4 czerwone papryki
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • litr wody
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przyprawy:

  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • czosnek

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W misce mieszamy z solą i odstawiamy na min 6 godz lub całą noc.

Pomidory dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Paprykę, po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych, kroimy w paseczki.

Zalewę ugotować z podanych składników.

Do słoiczków wrzucamy po 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku, pokrojony.  Układamy 3 warstwy: pomidory, cebulę, paprykę. Zalewamy zalewą tak aby przykryła warzywa.

Pasteryzujemy ok 25 minut.


5 Comments

  1. Karolina

    Ta sałatka to bardzo silne wspomnienie nieżyjącej Babci. Uwielbiam ją i gdybym miała zielone pomidory, to z pewnością słoiki poszłyby w ruch. Babcia dawała jeszcze kalafior i marchewkę, bo wszystkie wnuczęta uwielbiały taki mix, chociaż to o kalafiory zawsze była największa bitwa. 😉

  2. Bombelaszek

    Witam, czy czegoś nie wiem? Zielone DOJRZAŁE pomidory? To jakaś nowa odmiana?
    Likopen zdaje się występuje tylko w czerwonych, też dojrzałych pomidorach i jak rzadko się zdarza jego ilość jest większa w pomidorach przetworzonych (czyt. zagęszczonych, np. koncentratach)

  3. wat

    UWAGA na salamine
    DLA TYCH CO ROBIA SALATKE Z ZIELONYCH POMIDOROW

    UWAGA!!! zielone pomidory zawierają trującą solaninę. Trzeba ją usunąć. Pokrojone pomidory z cebulą posolić i odstawić na 24 godziny. Potem płyn odcisnąć. Odciśniętą masę zalać wodą z niewielką ilością octu i po 24 godziyach odcisnąć. Tak przygotowane pomidory nie zawierają solaniny. Dalsza receptura jak w powyższych przepisach

    1. Kvjw

      Ze strony https://www.doz.pl/czytelnia/a1642-Pomidory_ktore_lecza
      Bardzo ostrożnie powinniśmy podchodzić do zielonych pomidorów. Nie zawierają one tylu substancji odżywczych, co dojrzałe, mają natomiast znacznie więcej tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem. Uaktywnia się on zwłaszcza po skropieniu warzyw octem. Dlatego właśnie jedzenie znacznych ilości sałatki z zielonych pomidorów z sosem winegret może powodować migreny. Takich sensacji nie będą natomiast wywoływać przetwory z tych samych zielonych pomidorów. Tomatyna pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>