Zapiekane naleśniki z brzoskwiniami

Zapiekane naleśniki z brzoskwiniami

  • 5 sierpnia 2010

Kto nie lubi naleśników ten gapa 😉 Wiadomo naleśniki są pyszne i proste w przygotowaniu. Najpopularniejsze z mąki pszennej ale z razowej też jest wielu zwolenników. Najlepiej smakują na słodko, podawane z dżemem, konfiturami, powidłami, musami czy owocami, polane sosem czekoladowym, karmelowym czy owocowym lub śmietanką.  Z warzywnymi czy mięsnymi farszami również są bardzo smaczne.  Naleśniki są podstawą m.in. krokietów.

Składniki:

  1. mleko
  2. mąka
  3. jajko
  4. szczypta proszku do pieczenia
  5. kilka łyżek oleju
  6. cukier
  7. brzoskwinie w puszcze
  8. serek mascarpone
  9. masło

Przygotowanie:

Ja używam dla 2 osób, ok 2 szklanek mleka, dodaje tyle mąki aby ciasto było gęste ale nie za rzadkie, jak śmietana. Mieszam mikserem z jajkiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i olejem. Smażę naleśniki.

Brzoskwinie odsączam z soku na sitku. Następnie kroje w plastry.

Naleśnika smaruje serkiem mascarpone ale tak 50% całości, z jednej strony układam plastry i zawijam naleśnika w rulon. Układam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem lub margaryną.  Polewam śmietanką i zapiekam w piekarniku.

Smacznego!

zapiekane naleśniki z brzoskwiniami i serem mascarpone


9 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>