Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

  • 24 sierpnia 2010

Zupa pieczarkowa – czysta, lekka. Iście dietetyczna. Wegetarianie też będą mogli ją sobie przygotować. Delikatna w smaku. W sam raz jako pierwsze danie.  I co najważniejsze szybka w przygotowaniu. Polecam również mój nowszy przepis na ZUPĘ – KREM PIECZARKOWY :)

Składniki dla 2 osób:

  • ok 1/2 kg pieczarek – najlepiej świeże
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka – korzeń
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kostka warzywna
  • sól
  • pieprz
  • masło

Przygotowanie:

Nastawiam 1,5 listra wody na gaz, dodaję płaską łyżeczkę vegety i wrzucam kostkę warzywną.

Na 1 – 2 łyżkach masła podsmażam pieczarki, bez soli aby nie puściły wody.

Do wywaru wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach. Gotuję ok 10 – 15 minut.  Następnie dorzucam pieczarki razem z tłuszczem. Po ok 5 – 10 minutach dorzucam odsączoną kukurydzę. Na koniec dodaję natkę pietruszki.

Uwagi!

Pieczarek można dać mniej, ważne aby były świeżutkie. Jeśli ktoś już gotował podobną zupę pieczarkową ale nie smażył grzybów to może zrobić po swojemu :) Jeśli ktoś nie lubi kukurydzy też nie musi dodawać.

Smacznego!

zupa pieczarkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>