Zupa z ogórków małosolnych

Zupa z ogórków małosolnych

  • 13 sierpnia 2010

Sezon na ogórki trwa. Kiszone, korniszone, sałatki. Ale dziś przygotowałam smakowitą i pięknie pachnącą zupę ogórkową z małosolnych.  Nie mogłam dłużej czekać aż się ukiszą.

Składniki dla 3 osób:

  • 1 średnia pietruszka
  • 4 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 8 średnich ogórków małosolnych
  • vegeta
  • pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 2 litry wody, wsypujemy 1,5 łyżeczki vegety i gotujemy.

Seler, pietruszkę i marchew obieramy. Pietruszkę i seler  kroimy na pół,  ja nie lubię tego jeść więc łatwo mi później wyciągnąć. Marchewkę i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę.

Do wywaru wrzucamy ostrożnie  pietruszkę i seler. Gotujemy 10 minut. Następnie wrzucamy ogórki – gotujemy 10 min. Dalej marchewkę – gotujemy 10 min. Na koniec wrzucamy ziemniaki i gotujemy ok 10 – 15 minut. Warzywa nie mogą być twarde.  Jeśli mamy duże doświadczenie to możemy gotować zupę na „oko”.  Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Zupa będzie wodnista. Jeśli lubimy możemy zagęścić mlekiem lub śmietaną. Ale już nie będzie dietetyczna.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *