Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

  • 22 września 2010
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Drugi dzień jesieni pięknie słoneczny. Natchnęło mnie to do zrobienia czegoś w tych barwach. Długo nie szukałam. Przygotowałam pyszny dżem pomarańczowy. Bardzo smakowity. A najważniejsze, że domowej roboty i wegetarianie mogą go jeść bez obaw. .

Składniki na 1 mały słoiczek:

  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki wody
  • agar – agar

Przygotowanie:

Pomarańcze bardzo dokładnie myję. Następnie obieram ze skórki i kroję w kostkę. Limonkę przygotowuję tak samo.

W rondelku przygotowuję syrop z wody i cukru. Dodaję owoce i mieszam. Gotuję ok 30 minut na średnim ogniu często mieszając. Do satysfakcjonującej gęstości.  Na koniec dodaję ok 1/5 płaskiej łyżeczki agaru, szczypta.  Najlepiej dosypywać i mieszać, patrzeć jak gęstnieje. Przekładam do słoiczków  i zakręcam. W lodówce może postać do tygodnia lub dwóch.

Gotowe!

Kaloryczność pomarańczy.

Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

Domowy dżem pomarańczowy

Domowy dżem pomarańczowy


2 Comments

  1. Pingback: Naleśniki z dżemem pomarańczowym » Przepisy na naleśniki » Na Stole

  2. Pingback: Nastole.pl | Na 1000 sposobów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>