Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

  • 8 września 2010

Zaczyna się sezon zbioru oliwek. Dziś na drugie śniadanie, aby uczcić to wydarzenie, przygotowałam pyszną focaccię z oliwkami. Użyłam do niej moich trzech najlepszych przyjaciół: bazylię, oregano i tymianek. Nie mogłam się również oprzeć czosnkowi. Focaccie przygotowałam z tego samego przepisu na pizzę, która zawsze mi wychodzi pyszna.  Pieczywo jest kruche, pachnie cudnie ziołami i czosnkiem a dzięki oliwie jest delikatne.  Warto spróbować przygotować takie pieczywo w domu.

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 łyżek oliwy
  • zielone oliwki
  • kilka ząbków czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • sól

Drożdże kruszę i mieszam  z 1/2 szklanki ciepłej wody, cukrem, szczypta soli i ok 1/2 szkl mąki. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  I przykrywam czystą ściereczką.Odstawiam na ok 20 minut.

Po tym czacie, do  miski z  rozczynem wsypujemy 2 szklanki mąki, 5 łyżek oliwy, większą szczyptę soli i zagniatamy kilka minut do jednolitej masy. Jeśli trzeba dosypujemy mąki. Ciasto układamy do blaszki, moja ok 24×24, Na spód blaszki należy rozprowadzić kilka kropel oleju. Trzeba znowu odstawić na godzinę  aż  urośnie, w ciepłe miejsce. Przykrytą  ściereczką.

Włączamy piekarnik na 200 – 220 C.

Przygotowujemy oliwę z niewielką ilością bazylii, oregano, tymianku i 2 zgniecionymi ząbkami czosnku, dosypujemy soli. Mieszamy.

Ciasto powinno sporo urosnąć.  Przed włożeniem do piekarnika  ciasto nakłuwamy lekko widelcem, smarujemy oliwą z ziołami i układamy olwiki, trzeba je lekko wcisnąć.

Pieczemy ok 20 – 25 minut. Aż ciasto się ładnie zarumieni.

Gotowe!

Focaccia z oliwkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *