Frittata z pieczarkami

  • 26 września 2010

przepis na Frittatę z pieczarkami (Fritatta z pieczarkami - danie)

Frittata potrawa pośrednia między jajecznicą a omletem. Frittatę można wzbogacić mięsem, serem, warzywami lub makaronem.  Świętnie pasują do niej świeże zioła. Potrawa najlepsza na niedzielne śniadanie.

Składniki dla 2 – 3 osób:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki startego sera żółtego (gouda)
  • 5 jaj
  • masło
  • ząbek czosnku
  • 8 pieczarek
  • 1/4 czerwonej papryki

Przygotowanie:

Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na nagrzaną patelnie z oliwą, duszę przez ok 10 minut, można podlać kilkoma łyżami wody.  Nastawiam piekarnik na 200 st C.

Pieczarki obieram, kroję na 4 części. Na drugiej patelni podgrzewam łyżkę masła, wrzucam przeciśnięty lub poszatkowany czosnek i dodaje pieczarki, solę i mieszam aż zmiękną. Paprykę grilluję na ruszcie. I przekładam na talerzyk.

Starty ser mieszam widelcem z jajkami.

Pietruszkę grubo siekam. Połowę czyli 1 łyżkę dodaję do cebuli.  Mieszam i wlewam jajka z serem. Lekko całość mieszam. Zostawiam na najmniejszym ogniu na ok 10 minut aż jajka całkowicie się zetną. Przykrywam.

Do usmażonych pieczarek dodaję pozostałą pietruszkę – 1 łyżkę i mieszam. Odstawiam.

Następnie patelnię wkładam do piekarnika aż góra frittaty się lekko zarumieni i jajka już całkowicie będą ścięte.

Dekoruję papryką i pieczarkami.

Ja użyłam średnio małej patelni.

Smacznego!

Frittata z pieczarkami

Frittata z pieczarkami

Frittata z pieczarkami


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *