Jabłka w cieście z sosem migdałowym

  • 28 września 2010

Dziś dzień jabłka więc ja zrobiłam najprostszą rzecz jaką można z nich zrobić. Otóż zamierzenie było zupełnie inne lecz zdarza się, że coś się wydarzy i plan trzeba szybko zmienić. I takim sposobem zamiast jabłkowych frytek – prawie tradycyjne placuszki. Ale za to sos pyszny. I bardzo dobrze się komponuje z całością. Jak i z frytkami jabłkowymi i z placuszkami.




Składniki na frytki jabłkowe:

  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 12  łyżek ciepłej wody
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 białko



Dodatkowo:

  • 2 słodkie jabłka
  • olej do głębokiego smażenia



Sos:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu



Ze składników przygotowujemy ciasto jak na naleśniki.Białko ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.

Obrane i wydrążone z gniazd jabłka kroimy w grubsze plastry. Zanurzamy i obtaczamy w cieście.

Jogurt mieszamy z miodem i aromatem.

Smażymy ok 30 sekund na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Z każdej strony.

Usmażone jabłka polewamy sosem.

Ciasta mi zostało więc zrobiłam dodatkowo placuszki z startymi jabłkami.

I gotowe, smacznego!


4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>