Kania w panierce

  • 12 września 2010

Nie będę się rozpisywać. Dołączam do akcji „Brzydkie,  ale dobre : )”  Każdemu czasem się zdarza, że potrawy są niebiańsko pyszne ale nie urodziwe. Tak też się stało z moimi grzybkami. Smakują wyśmienicie ale na talerzu takie zwykłe zarumienione.

Składniki:

  • kanie
  • bułka tarta
  • jajka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • olej



Przygotowanie:

Kanie należy dokładnie wyczyścić czystą gąbką. I dokładnie wypłukać pod małym strumieniem wody, trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nam się grzyb nie połamał. Panierujemy w jajku z odrobiną mleka i sola i pieprzem, następnie w bułce tartej. Smażmy na dużej ilości oleju a na koniec odsączamy na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru.

Smakują wyśmienicie po prostu z chlebkiem.

Smacznego!

kanie w panierce

Czubajka kania

Trzeba być bardzo ostrożnym by nie pomylić czubajki z śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym!

Kapelusz  – w kształcie parasola o średnicy 10-30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą. U młodych kapelusz w całości jest brązowy. Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały.

Blaszki – blaszki gęste, białe o szerokości 1-1,8 cm, nie dochodzące do trzonu.

Miąższ – biały, nie zmienia barwy po uszkodzeniu. Smak łagodny, przyjemny. Wydziela delikatny zapach.

Trzin – o długości 20-40 cm, wysmukły, u dołu bulwiasty, u młodych okazów brązowy, u starszych popękany, pierścień ruchomy, biały. Na trzonie występują ciemniejsze poprzeczne prążki. Początkowo jest pełny i gąbczasty, na starszych owocnikach pusty w środku.

Występowanie – występuje pospolicie na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach leśnych i zrębach, na łąkach, w okresie od lipca do października.



6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *