Kapuśniak dietetyczny

  • 3 września 2010

Kapuśniak dietetyczny albo zupa z białej kapusty dietetyczna. Lekka i smaczna. Mimo, że nie jest zabielana i bez dodatku mięsa jest smaczna i syta. Wegetarianie też będą mogli ją przygotować. Zupa pasuje na wrześniowe klimaty, rozgrzewa i dodaje energii.

Składniki dla 2 osób:

  • pół główki białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • przyprawa do zup
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki



Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy ok 15 – 20 minut.

Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy. Marchewkę kroimy w drobną kostkę.

Gdy kapusta będzie gotowa, odcedzamy ją i zalewamy zimna wodą. Lub w drugim garnku możemy zagotować ok 1 – 1,5 litra wody z kostką i 0,5 łyżeczki przyprawy do zup.  Wrzucamy marchewkę, cebulę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Gotujemy ok 15 – 20 mi nut. Doprawiamy do smaku.

Można przygotować zasmażkę z 1 łyżi mąki do poprawy smaku.

Smacznego!

Kapuśniak dietetyczny


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>