Kapuśniak dietetyczny albo zupa z białej kapusty dietetyczna. Lekka i smaczna. Mimo, że nie jest zabielana i bez dodatku mięsa jest smaczna i syta. Wegetarianie też będą mogli ją przygotować. Zupa pasuje na wrześniowe klimaty, rozgrzewa i dodaje energii.
Składniki dla 2 osób:
- pół główki białej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 mała marchewka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 kostka bulionowa warzywna
- przyprawa do zup
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy ok 15 – 20 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy. Marchewkę kroimy w drobną kostkę.
Gdy kapusta będzie gotowa, odcedzamy ją i zalewamy zimna wodą. Lub w drugim garnku możemy zagotować ok 1 – 1,5 litra wody z kostką i 0,5 łyżeczki przyprawy do zup. Wrzucamy marchewkę, cebulę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Gotujemy ok 15 – 20 mi nut. Doprawiamy do smaku.
Można przygotować zasmażkę z 1 łyżi mąki do poprawy smaku.
Smacznego!
aj, aj, żeby kapusta nie była tak ciężkostrawna…
ale musi być smaczna 🙂