Jeśli chodzi o zupy to jest ich tak wiele jak tylko sobie można to nie wyobrazić. Łącząc ze sobą warzywa i dodatki można odkrywać co raz nowe smaki. Zupy to również świetny posiłek dla osób na diecie odchudzającej ale wszyscy powinni o niej pamiętać.
Składniki dla 3 – 4 osób:
- średni kalafior
- 1 cebula
- 1 marchewka
- seler
- por
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- kostka warzywna
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i dusimy przez ok 5 minut. Dalej wlewamy ok 1,5 – 2 l wody i zagotowujemy. Wrzucamy kostkę warzywną lub rosołową i mieszamy. Marchew kroimy w słupki, kalafiora w małe różyczki, kawałek pora i gotujemy ok 15 minut.
Po tym czasie odstawiamy zupę na jakieś 5 – 10 minut żeby lekko przestygła i miksujemy blenderem na krem. Kilka minut. Dolewamy mleko i gotujemy jeszcze ok 5 minut na małym gazie. Doprawiamy do smaku. Gotowe!
Smacznego!
Bardzo lubię zupy-kremy, za ich aksamitnosc i gładkość.
jego kolor jest piękny, a smaku jestem bardzo ciekawa 🙂