Krem kalafiorowy

Krem kalafiorowy

  • 21 września 2010

Jeśli chodzi o zupy to jest ich tak wiele jak tylko sobie można to nie wyobrazić.  Łącząc ze sobą warzywa i dodatki można odkrywać co raz nowe smaki. Zupy to również świetny posiłek dla osób na diecie odchudzającej ale wszyscy powinni o niej pamiętać.

Składniki dla 3 – 4 osób:

  • średni kalafior
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • seler
  • por
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • kostka warzywna
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i dusimy przez ok 5 minut. Dalej wlewamy ok 1,5 – 2 l wody i zagotowujemy. Wrzucamy kostkę warzywną lub rosołową i mieszamy. Marchew kroimy w słupki, kalafiora w małe różyczki, kawałek pora i gotujemy ok 15 minut.

Po tym czasie odstawiamy zupę na jakieś 5 – 10 minut żeby lekko przestygła i miksujemy blenderem na krem. Kilka minut. Dolewamy mleko i gotujemy jeszcze ok 5 minut na małym gazie. Doprawiamy do smaku. Gotowe!

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *