Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

  • 17 września 2010

Jest kilka sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni, setki. Ale najprostsze są chyba muffinki. Znowu! Muffinki z jabłkami wymieszane z cynamonem.  Chyba wszyscy wiedzą jak one pięknie pachną. I do tego mała czarna kawa

Składniki:

  • jabłko
  • cynamon

Masa sucha:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli


Masa mokra:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Włączam piekarnik na 180 st. C.

Biorę 2 miski. W 1 mieszam składniki masy suchej, w 2 składniki masy mokrej. Następnie mieszam ze sobą.

Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję 2 szczypty cynamonu lub 1/3 łyżeczki i mieszam.

Ciasto przelewam łyżką do 2/3 wysokości  foremki. Na wierzch układam lekko warstwę jabłek.

Piekę ok 15 – 18 minut na rumiany kolor.

Gotowe!

SONY DSC


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *