Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

  • 16 września 2010

O zaletach czosnku nie trzeba mówić wiele. Aby zneutralizować jego zapach można rzuć świeże liście pietruszki, mięty czy selera.  Oprócz sosu bardzo popularne jest masło czosnkowe ale czy ktoś pił nalewkę czosnkową?  Może kiedyś sprawdzimy jak to smakuje. Dziś najprostsza wersja sosu czosnkowego.

Przygotowanie:

♦ 2 ząbki czosnku; ♦ 2 łyżki majonezu;
2 – 3 łyżki śmietany; ♦ sól; ♦ pieprz; ♦ zioła prowansalskie;

  1. Majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
  2. Na koniec dodajemy zgniecione przez praskę ząbki czonku.
  3. Można też dodać szczyptę ziół prowansalskich. Gotowe!

Smacznego!

SONY DSC

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *