Spaghetti napoletana

Spaghetti napoletana

  • 23 września 2010

Spaghetti napoletana jest chyba najprostsze i najszybsze w przygotowaniu.  I oczywiście bardzo smaczne. Napoli to szybki obiad lub kolacja dla dwojga. Całość można ukoronować startym parmezanem. Mmmm…. pysznie. A w domu ciągle pachnie sosem…. Uwielbiam to!

Składniki:

  • 4 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • cukier
  • olej
  • 250 g makaronu spaghetti

Przygotowanie:

Nastawiam wodę na  makaron, aby się ugotował wg instrukcji na opakowaniu. Do wody dodaję łyżkę oleju.

Pomidory obieram ze skórki. Kroję w kostkę.

Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażę ok 1 minuty. Następnie wrzucam pomidory i gotuję na najmniejszym ogniu. Można podlać kilkoma łyżkami wody.  Gdy zmiękną zgniatam je widelcem. Dodaję oregano i bazylię oraz sól i małą szczyptę cukru. Duszę aż sos zgęstnieje.

Makaron mieszam z sosem. Na koniec można dodać starty parmezan. Gotowe!

Smacznego!

Makaron spaghetti

Spaghetti napoletana

Spaghetti napoli

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *