Tagliatelle z czosnkiem i chili

Tagliatelle z czosnkiem i chili

  • 28 września 2010

Dziś na szybko przygotowałam makaron z sosem? ciężko nazwać smażoną bułkę tartą z czosnkiem i chilli sosem. Danie jest smaczne i polecam go wszystkim wegetarianom jak i osobom w biegu. Spaghetti all aglio e olio przygotowuje się podobnie lecz zamieniamy makaron i gotowe!

Składniki dla 1 osoby:

  • 2 gniazda makaronu tagliatelle ( może też być spaghetti)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2  – 1/3 szklanki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • masło

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente.

W między czasie na patelni rozgrzej oliwę z łyżeczką masła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chili. Następnie dosyp bułkę tartą i smaż na złoty kolor.

Ugotowany makaron przełóż na patelnie, wymieszaj z bułką tartą i dodaj poszatkowaną natkę pietruszki, ok 1 łyżka. Można dodatkowo skropić oliwą.

Smacznego!

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>