Cannelloni ze szpinakiem i twarogiem

Cannelloni ze szpinakiem i twarogiem

  • 4 października 2010

Makaron cannelloni jest bardzo ciekawy i daje wiele możliwości do wykorzystania. Możemy nadziewać go farszami wytrawnymi jak i słodkimi. Dziś chcę przedstawić Wam wersję z pysznym szpinakiem i serem białym, polane pysznym sosem pomidorowym.  Danie jest sycące więc świetnie się nadaje na obiadlub mniejsze porcje na kolację.

Składniki dla 3 osób:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 450 g szpinaku
  • 500 g twarogu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • oregano
  • tabasco
  • sos pomidorowy
  • śmietanka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • starty żółty ser

Przygotowanie:

  1. Na oleju smażę cebulę, pokrojoną w kostkę, na szklisto. Dodaję na koniec przeciśnięty czosnek, mieszam i wrzucam szpinak. Może być zamrożony. Czekam aż woda całkowicie wyparuje. Dodaję tymianek, oregano, sól, pieprz. Odstawiam na kilka minut i dodaję zmielony twaróg. Mieszam. Można dodać łyżkę śmietanki.
  2. Makaron lekko gotuję przez 3 minuty. Odcedzam i nadziewam szpinakiem. Układam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem.
  3. Sos pomidorowy można przygotować samemu lub użyć gotowego.  Dodając śmietankę i tabasco.
  4. Rurki zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C. Pieczemy najpierw 15 minut w 189 st a później można zmniejszyć do 150 st. i piec jeszcze ok 15 minut.  Co jakiś czas należy polać rurki sosem żeby nie były twarde. Minutę przed końcem posypujemy startym serem. I gotowe!

Życzę smacznego!

Kaloryczność szpinaku

Kaloryczność sera białego, twaróg

Makaron cannelloni nadziewany szpinakiem i twarogiem

Makaron cannelloni nadziewany szpinakiem i twarogiem

Cannelloni z farszem szpiankowym i sosem pomidorowym

Cannelloni z farszem szpiankowym i sosem pomidorowym

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *