Duszona marchewka

Duszona marchewka

  • 19 października 2010

Taką marchewkę podaję się do ryby po grecku. Świetnie się komponuje z kotletami  sojowymi. Można też ją podać do zapiekanych ziemniaków. Opcji jest wiele więc można próbować.

Składniki:

  • 1/2 kg marchewki
  • 1 – 2 pietruszki
  • 1/4 średniego selera
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • pieprz
  • wegeta
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • cukier
  • olej

Przygotowanie:

marchewki

Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i lekko dusimy cebulkę na szklisto.  Dodajemy warzywa. Można dolać 1/2 szkl wody. Dusimy aż marchew będzie miękka, ok 15  minut, na małym ogniu. Następnie dolewamy sok pomidorowy i dusimy dalej ok 15 minut. Pod koniec dodajemy ziele angielskie, liścia laurowego, troszkę wegety, pieprzu i małą szczyptę cukru.

Zamiast cebuli można dać pora. kaloryczność marchewki

Marchew gotowa, smacznego!

duszona marchew


1 Comments

  1. Pingback: Ryba po grecku » Boże Narodzenie » Na Stole

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *