Krem brokułowy

Krem brokułowy

  • 3 października 2010

Piękna złota jesień za oknem. A na stole brokuł, warzywo wakacyjne ale zupa z niego wyszła jesienna – pastelowa. Zapraszam dziś na smaczny krem z brokuła. Danie na każdą okazję. I dla mięsożernych i wegetarian.

Składniki na 3 osoby:

  • 1 brokuł
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kostka rosołowa lub warzywna
  • sól
  • pieprz
  • mleko lub śmietana albo śmietanka

Przygotowanie:

W 2 litrach gotującej się wody rozpuszczamy kostkę warzywną. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchew, pietruszkę i seler. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej gotujemy ok 5 – 7 minut i wrzucamy brokuła pokrojonego na mniejsze różyczki. Gotujemy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku.  Odstawiamy aby lekko przestygło i miksujemy blenderem na krem. Dodajemy 1/3 szklanki mleka lub 2 łyżki śmietany lub śmietanki. I mieszamy.

Smacznego!

Kaloryczność brokuła

Krem z brokuła

Krem z brokuła

Krem brokułowy

Krem brokułowy


4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>