Muffinki migdałowe

Muffinki migdałowe

  • 9 października 2010

Ha! Wczoraj dokonałam najlepszego zakupu w październiku. Otóż kupiłam silikonową formę do muffinek. Polecam ją wszystkim fanom muffinek. Zero problemów z wyciąganiem. Piękne wysokie. Dziś musiałam ją wypróbować i tak oto przedstawiam muffinki migdałowe. Z całymi migdałami i płatkami. Zapach cudny!.

Składniki:

  • migdały całe
  • płatki migdałowe

Masa sucha:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli


Masa mokra:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Przygotowanie:

Włączyłam piekarnik na 200 st. C.

Na początek przygotowałam sobie 2 miski.

W pierwszej wymieszałam składniki masy suchej. W drugiej składniki masy mokrej. Następnie Masę mokra przelałam do masy suchej i szybko wymieszałam. Napełniam formę silikonową do 2/3 wysokości. Posypuję płatkami migdałowymi i wbijam kilka migdałów.

Piekę ok 15 – 18 minut.

Gotowe!

SONY DSC

kaloryczność migdałów

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *