Muffiny z rodzynkami

Muffiny z rodzynkami

  • 20 października 2010

Tym razem muffinki bez owoców świeżych ale za to z rodzynkami. Rodzynki zamoczyłam  w wiśniówce.  Nie miało to większego wpływu na efekt końcowy. Były po prostu smakowite!

Składniki:

  • garść rodzynek
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • wiórki kokosowe

Masa sucha:

  • 1 szklanka mąki + 1 łyżka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

 

 

Masa mokra:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Włączyłam piekarnik na 200 st. C.

Na początek przygotowałam sobie 2 miski.

W pierwszej wymieszałam składniki masy suchej. W drugiej składniki masy mokrej. Następnie Masę mokra przelałam do masy suchej i szybko wymieszałam. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. I dodaję do masy muffinkowej, dorzucam sparzone rodzynki. Mieszam.

Napełniam formę silikonową do 2/3 wysokości. Piekę ok 20 minut do „suchego patyczka”.

Muffinki można wysmarować z góry płynną czekoladą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Gotowe!

Muffinki z rodzynkami i czekoladą mleczną


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>