Peperonata

Peperonata

  • 29 października 2010

Na wrześniowe i październikowe obiady lubię przygotowywać tą prostą potrawę. Peperonatę można podać również do makaronu albo zjeść po prostu z pieczywem. Najlepsza potrawa dla miłośników kolorowej papryki.

Składniki dla 2 osób:

  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • garść oliwek
  • chilli w proszku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie:

Papryki i cebulę kroimy w kostkę lub paseczki. Na oliwie dusimy warzywa dodając rozgnieciony czosnek, chilli. Dodajemy pomidory z puszki. (Możemy również użyć kilku świeżych pomidorów). Dusimy ok 20 minut. Pod koniec dodajemy oliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią lub ziołami prowansalskimi.

Smacznego!

Peperonata (włoskie danie z papryki)


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>