Pierożki z marmoladą

Pierożki z marmoladą

  • 31 października 2010

Przepis na rogaliki z marmoladą dostała moja mama od kogoś z rodziny. Kruche ciasteczka, które ja sama nauczyłam się robić już w podstawówce, czyli bardzo dawno temu, są bardzo delikatne i smakowite.  Można je nadziewać dowolną marmoladą, czekoladą, dżemem. My lubimy z marmoladą różaną. Przepis na kruche ciasteczka jest bardzo prosty, można je szybko przygotować. Najlepiej pasują do kawy albo herbaty.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + mąka do podsypywania
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • marmolada

Przygotowanie:

Z wszystkich składników oprócz marmolady oczywiście, wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkujemy i szklanką lub foremką wykrawamy koło. Nakładamy na każdy placek  ok 1/2 łyżeczki marmolady. Składamy na pół, można ściskać palcami ale my robimy to widelcem.

Pieczemy na złoty kolor, ok 17 minut, w 160 st C.

Posypujemy cukrem pudrem.

Uwaga! Jeśli rozwałkowane ciasto podzielimy na kwadraty to możemy zrobić rogaliki z marmoladą.

Rogaliki z marmoladą (kruche, drożdżowe rogaliki z marmoladą)


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>