Tiramisu

Tiramisu

  • 13 października 2010

Klasyk. Każdy powinien go spróbować. Moja wersja jest bez jaj i alkoholu. Pierwszy raz chciałam zrobić tiramisu delikatne i lekkie. Mam nadzieję, że mi wyszło. Deser jest zrównoważony smakowo, nie za słodki. Polecam go wszystkim.

Składniki na 2 porcje w szklance:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 kubek kawy rozpuszczalnej mocnej
  • cukier
  • biszkopty
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Śmietankę chłodzimy w lodówce kilka godzin. Następnie ubijamy ją z łyżą cukru. Na koniec po łyżce dodajemy mascarpone i mieszamy delikatnie.

Biszkopty zanurzamy w kawie, i układamy w naczyniu. Smarujemy warstwą kremu i kolejna warstwa biszkoptów itd. Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.

Na koniec posypujemy startą gorzą czekoladą lub posypujemy kakao. Ja użyłam czegoś zupełnie innego. Otóż zamroziłam Snickersa. I było równie pyszne.

Gotowe!

Tiramisu (Deser  włoski z serkiem marscarpone)

Tiramisu (Deser z biszkoptami i serkiem marscarpone)


4 Comments

  1. Pingback: Tiramisu jagodowe » desery zimne » Na Stole

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *