Krem z porów

Krem z porów

  • 5 listopada 2010

Przejrzałam wiele przepisów zanim zrobiłam swój pierwszy krem z porów. Połączyłam kilka smaków i wyszło coś niesamowicie pysznego! Polecam go każdemu!  Dla osób na diecie odchudzającej szczególnie. Wegetarianom też będzie smakować.

Składniki:

  • 2 duże pory (tylko białe części)
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • gałka muszkatołowa
  • chili
  • pieprz
  • kostka warzywna
  • masła
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

por

Gotujemy litr wody. Pora dokładnie myjemy i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy pora oraz  cebulę przez kilka minut, na małym ogniu aby się nie przysmażyło.

Do wrzątku z rozpuszczoną kostką warzywną, dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki, gotujemy do miękkości. Dorzucamy warzywa z patelni i gotujemy jeszcze kilka chwil.

Całość lekko studzimy i miksujemy na krem.  Przyprawiamy gałką muszkatołową i chili ale max szczyptę na porcję. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Aby zupa była bardziej kaloryczna można na talerz dodać śmietanki.

Smacznego!

Zupa krem z porów


4 Comments

  1. Shinju

    Piękny kolor ma ta zupa. Jakiś czas temu jadłam krem z porów z serem brie. Był pyszny. Od tego czasu noszę się z zamiarem przyrządzenia jakiegoś kremu z porów. Ten Twój pomysł jest bardzo interesujący.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>