Kremowa zupa pieczarkowa

Kremowa zupa pieczarkowa

  • 9 listopada 2010

Moja pierwsza zupa pieczarkowa była nowatorska. Dziś przedstawiam pyszną kremową zupę. Najlepiej pasują do niej grzanki. Idealna na jesienne obiady. Na szczęście pieczarki są dostępne prawie cały rok więc można ją przygotować o każdej porze roku bez większych problemów. Zachęcam do spróbowania przepisu.

Składniki dla 2 osób:

  • 500 ml buliony warzywnego
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • masło
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietany do zup
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Na początek proponuję przygotowanie bulionu.

Jak udusić pieczarki? Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i duszę cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone na pół talarki. Przyprawiam solą i pieprzem. Gdy woda całkowicie odparuje dolewam mleko lub śmietanę. Dorzucam 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i mieszam przez ok 3 minuty. Odstawiam.

W garnku roztapiam łyżkę masła, dodaję 1 łyżkę mąki i mieszam szybko rózgą. Po ok 1 minucie, na małym gazie, dolewam ostrożnie i powoli bulion, jednocześnie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Zagotowuję. Dodaję pieczarki z patelni i gotuję jeszcze chwilę.

Smacznego!

Kremowa zupa pieczarkowa

3 Comments

  1. Pingback: Zupa pieczarkowa » Przepisy na zupy » Na Stole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>