Muffiny czekoladowo – orzechowe z białą czekoladą

Muffiny czekoladowo – orzechowe z białą czekoladą

  • 10 listopada 2010

W tym roku wezmę pierwszy raz udział w akcji Orzechowy Tydzień, bardzo się cieszę z tego powodu. Ze względu, że w moim piekarniku nie udaję się upiec nic jak tylko muffiny, więc zrobiłam specjalnie na tę akcję muffiny „czekoladowe” z orzechami. Mimo, że za oknem ponuro i zimno muffinki czekoladowe podane na deser lub do kawy, zdecydowanie rozjaśniają jesienne klimaty.


Składniki:

  • 80 g orzechów laskowych w czekoladzie
  • 80 g migdałów w czekoladzie
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g białej czekolady

Masa sucha:

  • 1 szklanka mąki + 1 łyżka
  • 1/3 szklanki cukru ciemnego muscovado
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli


Masa mokra:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik na 180 st C.

Mieszam składniki suche w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Następnie mieszam mokre do suchych.  Napełniam ciastem foremki do 2/3 wysokości. Orzechy w czekoladzie można wymieszać w misce z ciastem, można też je ułożyć na porcjowane ciasto w foremkach przed włożeniem  do piekarnika i wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy ok 20 minut do „suchego patyczka”. Jak przestygną to dekorujemy białą czekoladą i odrobiną posiekanych lub połówek orzechów.

Muffinki czekoladowo - orzechowo z białą czekoladą

Muffinki czekoladowe z orzechami i białą czekoladą


4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>