Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

  • 19 listopada 2010

Zapiekane naleśniki z serem oczywiście są najlepsze u mamy. Jednak spróbowałam sama przygotować pyszności aby chociaż przez chwilę powspominać.  Efekt bardzo smaczny. Przekonajcie się sami! Takie naleśniki najlepsze na obiad.

Składniki na ok 10 naleśników:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • mąka

Nadzienie:

  • 250 g sera białego
  • 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • śmietanka

Przygotowanie:

Z składników przygotowujemy naleśniki aby się lepiej smażyły można do ciasta dodać 1 łyżkę oleju, ciasto nie powinno być za gęste. Placki raczej lekkie i cienkie. Smażymy na oleju.

Ser ucieramy z cukrem waniliowym, cynamonem i żółtkiem.

Naleśniki smarujemy 1 łyżką masy serowej i zwijamy w rulon. Układamy do naczynia żaroodpornego, polewamy śmietanką i zapiekamy ok 15 – 25 minut w temp. 180 st C.

Smacznego!

Naleśnik z serem, zapiekany


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *