Pierniczki

  • 30 listopada 2010

W zeszłym roku robiłam pierniki pierwszy raz przed samymi Świętami i oczywiście były twarde. Tym razem nie popełniłam tego błędu i pierniki już czekają na Święta w puszkach. Bawiłam się z nimi 6 godz. Część już została ozdobiona lukrem z białek, tym zajmowała się moja siostrzenica. Robienie pierników zajęło nam 6 godz…

Składniki:

  • 1,5 kg mąki
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,25 kg miodu
  • 1,5 łyżki kawy sypanej
  • 1,5 paczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 5 jaj
  • 2,5 łyżki amoniaku
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Z 1 szklanki cukru przygotowujemy karmel. Resztę składników mieszamy. Odstawiamy na 2 – 3 godz. Ponownie wyrabiamy  i jak trzeba dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkujemy na ok 4 mm placek i wykrawamy foremkami pierniczki.  Pieczemy w 180 st C przez ok 15 min aż spód będzie rumiany.

Gotowe pierniki można od razu lukrować ale niekoniecznie. Ostygnięte zamykamy szczelnie w pojemniku i czekamy do Świąt 😉

Podziękowania za przepis dla Agaty S.


pierniki swiateczne w puszce

pierniki na barbórkę


4 Comments

  1. Pingback: Piernikowe muffinki polane czekoladą » Boże Narodzenie » Na Stole

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *