Waniliowa panna cotta z sosem bananowym

Waniliowa panna cotta z sosem bananowym

  • 13 listopada 2010

Pyszny deser rodem z Włoch. Do tego sos bananowy, bardzo szybki w przygotowaniu i smaczny.  Moja wersja jest wegetariańska, z użyciem zamiennika żelatyny – agar agar, dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.  Polecam wypróbować taką wersję.

Składniki na 2 małe panna cotty:

  • 100 ml śmietanki (kremówki np)
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki agar agar

 

Sos bananowy prosty:

  • 2 banany
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • cynamon

 

Przygotowanie:

Laskę wanilii przekrawamy na pół i ostrym nożykiem wybieramy ziarenka.

Śmietankę podgrzewamy razem z ziarenkami i  laską waniliową oraz z cukrem pudrem.

Agar rozpuszczamy w w ciepłym mleku za pomocą rózgi, trzeba szybko wymieszać.

Śmietankę mieszamy z mlekiem i rozlewamy do naczynek. Wstawiamy do lodówki na min 5 godz, najlepiej na całą noc.

Sos: jogurt i śmietankę wymieszać  i wlać do blendera, wkroić banana i zmiksować, można dodać łyżeczkę miodu.

Gotową panna cottę przekładamy na talerz, polewamy sosem, można ułożyć dodatkowo kilka plasterków banana i oprószyć cynamonem.

Smacznego!

waniliowa panna cotta z sosem bananowym


6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>