Kruche ciastka

Kruche ciastka

  • 21 grudnia 2010

Moje ulubione ciastka, które pieczemy z mamą zawsze na Boże Narodzenie. Odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze była niezła zabawa. Szczególnie smarowanie ciastek białkiem i posypywanie cukrem.

.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 250 g smalcu
  • 250 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dkg drożdży
  • 3 jajka ( 1 całe i 2 żółtka do ciasta, 2 białka do pędzlowania ciastek)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki cukru + cukier do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy ciasto. Odstawiamy na min 5 godz.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.

Później rozwałkowujemy na ok 2 – 3 mm ciasto i wykrawamy szklanką lub foremkami ciastka.

2 pozostałe białka można lekko ubić mikserem albo ubić rózgą.

Każde ciastko maczamy albo pędzlujemy białkiem i posypujemy cukrem. Można też cukrem cynamonowym.

Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy na złoty kolor  ok 17 minut w 180 st C.



2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>