Poncz

Poncz

  • 29 grudnia 2010

Bardzo szybki i pyszny w smaku poncz na herbacie z miodowym rumem. Wyrazistości dodają owoce cytrusowe pokrojone w plastry lub półplasterki. Mogą to być same cytryny i pomarańcze, ale śmiało można wkroić grejpfruta.  Idealny na imprezę lub Sylwestra.

Składniki:

  • 1 szklanka herbaty owocowej (np. żurawina – malina)
  • 1/2 szklanki miodowego rumu
  • 1/3 szklanki wina czerwonego półwytrawnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 plastry cytryny
  • 4 plastry pomarańczy
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

W misce mieszamy zaparzoną herbatę, rum, wino. Mieszamy z cukrem. Dodajemy plastry owoców. Dorzucamy kostki lodu.

Jeśli ma być na ciepło to używamy gorącą herbatę i oczywiście nie dajemy kostek lodu.


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>