Tiramisu jagodowe

Tiramisu jagodowe

  • 10 grudnia 2010

Tak tak, przygotowałam w środku zimy tiramisu z jagód. A to tylko z tęsknoty za latem. Na szczęście dostęp do letnich owoców jest prosty nawet zimą ale wiadomo smak nie ten sam.  Zaryzykowałam i deser wyszedł wyśmienity. Smaki słodkie i kwaśne się skomponowały idealnie…

Składniki na 2 pucharki:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g serka mascarpone
  • biszkopty
  • filiżanka naparu z kawy mocnej
  • szklanka zamrożonych jagód

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sobie kawę.

Jagody zasypujemy 1 łyżką cukru kryształu.

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy.

Jagody miksujemy.

Pucharki deserowe: na spód układamy warstwę biszkoptów nasączonych w kawie (ok. 3 sekundy każdy), następnie warstwę kremu i mus z jagód. Czynność powtarzamy.

Pucharki z deserem należy chłodzić min 3 godz.

Jeśli mamy wysokie naczynie, to prawdopodobnie ilość składników trzeba podwoić.

Ale deser jest pyszny!

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *