Falafel

Falafel

  • 3 stycznia 2011

Pyszne kuleczki lub małe kotleciki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z sałatkami i surówkami. Można je spotkać w barach szybkiej obsługi. A od teraz będę je przygotowywać samodzielnie w swojej kuchni.

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • do panierki: jajko, bułka tarta, sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Odcedzoną cieciorkę miksujemy w blenderze razem  z posiekaną papryczką chilli, namoczonym chlebem, posiekaną cebulą i zgniecionych czosnkiem, na gładką masę.

Następnie doprawiamy masę przyprawami.

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy w jajku i bułce tartej.

Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Można udekorować posiekaną kolendrą.

Podałam z sałatką z ogórków.


5 Comments

  1. citrouille

    Prawdziwe falafel sa robione z suszonej cieciorki, nie da sie tego porownac z tym co mamy w puszkach. Mozna tez sprobowac z suszonym bobem, albo nawet z naszym rodzimym suszonym grochem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *