Muffinki czekoladowe z brzoskwinią

Muffinki czekoladowe z brzoskwinią

  • 11 stycznia 2011

Dla wszystkich wielbicieli czekolady i brzoskwiń, bardzo łatwe i szybkie muffinki. Delikatnie posypane wiórkami kokosowymi.  Jak dla mnie połączenie smaków idealne. W takie ponure dni nie ma lepszego rozweselacza…

 

Składniki:

  • 2 połówki brzoskwiń z puszki

Masa sucha:

  • 1 szklanka mąki + 1 łyżka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao


Masa mokra:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik na 180 st C.

Mieszam składniki suche w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Następnie mieszam mokre do suchych. Dodaję kakao i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Napełniam foremki do 2/3 wysokości i posypuję lekko wiórkami kokosowymi.  Do piekarnika na ok 18 minut, do suchego patyczka. Wyciągam i czekam aż ostygną w formie.

Gotowe!


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>