Sos musztardowy (do jajek)

Sos musztardowy (do jajek)

  • 20 stycznia 2011
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Pierwsze doświadczenie z sosem musztardowym miałam jakiś czas temu w pewnej restauracji, wrażenia na mnie nie zrobił. Ale dziś zajadałam się jajkami polanymi tym sosem. Sos musztardowy doskonale pasuje również do jajek z ziemniakami. Na pewno posmakuje wegetarianom

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać rózgą. Zarumienić. Dodać wodę i mleko, gotować na małym gazie do zagęszczenia. Dodać musztardę stopniowo i sprawdzać czy nam odpowiada smak. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Można podać do jajek lub jajek i ziemniaków jak samodzielne danie. Alternatywna wersja to sos musztardowy do smażonego tofu.

Smacznego!

sos musztardowy do jajek


10 Comments

  1. Zigrida

    Przepis doskonały :) właśnie zrobiłam sosik z drobnymi zmianami: zamiast wody dałam rosołek z kostki rosołowej (na pół szklanki wody pół kostki rosołowej knorr), a zamiast musztardy Dijon dodałam klasycznej stołowej z Roleski. Wyszło znakomicie. Za chwilę mąż wraca z pracy ;] ucieszy się :)

  2. Pingback: Anonim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>